Header picture

 

Receptek

 

1. Barramundi sashimi szójában pácolt gyömbérrel, cukkinicsíkokkal


recept2

Hozzávalók:

  • 10 dkg nyúzott barramundi filé
  • 5 dkg friss gyömbér
  • 4 ek szójaszósz
  • 2 ek szezám olaj
  • 5 dkg cukkini
  • 1 kk barnacukor
  • wasabi hab vagy mártás

Elkészítés

  • Tisztítsuk meg a gyömbért, majd egy burgonyahámozóval vágjunk róla csíkokat.
  • Forrósítsunk vizet, majd tegyük bele a gyömbér csíkokat, és főzzük kb 30-45 másodpercet.
  • Vegyük ki a gyömbért a forró vízből, és helyezzük azonnal jeges vízbe.
  • Csepegtessük le a gyömbért.
  • Keverjük össze a szezám olajat, a szójaszószt és a barna cukrot (amíg a cukor felolvad).
  • Tegyük a lecsepegtetett gyömbért a marinádba, fedjük le egy fóliával, és tegyük hűtőbe 2 órára.
  • Amíg a gyömbér marinálódik, vágjuk fel a barramundi filét vékony sashimi szeletekre.
  • Helyezzük el a sashimit egy előhűtött tányérra esztétikusan, szedjünk mellé kevés marinált gyömbért, majd díszítsük a tányért kevés wasabi habbal, vagy mártással.

 

2. Barramundi ceviche répa és angolzeller julienne-nel, marinált hagymával


recept4

Hozzávalók:

  • 10 dkg nyúzott barramundi filé
  • 2 citrom
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 5 dkg sárgarépa
  • 5 dkg angolzeller (zellerszár)
  • 2 cl fehérborecet
  • csipetnyi koriandermag
  • csipetnyi mustármag
  • 1 kk porcukor
  • só, fehérbors

Elkészítés:

  • Vágjuk fel a barramundi filét csíkokra.
  • Két citrom facsart levét fogjuk fel egy kis tálban, és tegyünk bele kevés sót, illetve őrölt fehér borsot.
  • Tegyük a halcsikokat a citromlébe, takarjuk be egy fóliával és tegyük a hűtőbe 1-1,5 órára.
  • Blansírozzuk a karikákra vágott vöröshagymát, azaz tegyük 30 másodpercre forrásban lévő vízbe, majd hirtelen hűtsük le úgy, hogy jeges vizbe tesszük.
  • Kevés vízben oldjuk fel a porcukrot, öntsük bele a fehérbor ecetet, majd tegyük bele a koriander és a mustármagokat. Pihentessük 1 órát, majd tegyük bele a  lecsepegtetett blansírozott hagymakarikákat 25-30 percre.
  • Tisztítsuk meg a sárgarépát, majd mind a répát, mind a zellerszárat vágjuk julienne-re.
  • Vegyük ki a marinált hagymát a marináló léből, csepegtessük le, majd keverjük össze a sárgarépa és szárzeller csíkokkal.
  • Adjuk hozzá a marinált barramundi csíkokat, keverjük ismét össze, majd tálaljuk előhűtött tányéron.

 

3. Sütőben sült barramundi zöldfűszer-csokorral töltve, tejszínes burgonyapürével, roston sült gombával


recept6

Hozzávalók:

  • 1 db tisztított, zsigerelt, pikkelytelenített 800-1000 grammos barramundi
  • 1 db citrom
  • 2 dl tejszín
  • 1 csokor friss tárkony
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 szál citromfű
  • 1 szál póréhagyma
  • 15 dkg vaj (a fűszervajhoz)
  • 5 dkg vaj a burgonyapüréhez
  • 3 fokhagyma
  • 2 cl konyak
  • szőlőmag vagy olíva olaj
  • 1 kg tisztított burgonya
  • 30 dkg csiperkegomba
  • só, őrőlt feketebors

Elkészítés:

  • Készítsünk fűszervajat: konyhai robotgépben apritsuk fel a petrezselymet (szár nélkül), és a fokhagymát.
  • Tegyük bele a vajat, mixeljük tovább, majd amikor szép krémes öntsük bele a konyakot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  • A tisztított barramundi hasüregét kenjük be a fűszervajunkal, majd tegyük bele az összekötözött tárkonyból, citromfűből és póréhagymából álló fűszercsokrot.
  • Irdaljuk be a barramundi mindkét oldalát egy éles késsel, majd a résekbe kenjünk kevés olíva olajat, és helyezzünk beléjük 1-1 fél citromgerezdet.
  • Kenjük meg az egész halat kevés szőlőmag-olajjal, majd tegyük a 170-180 Celsiusra előforrósított sütőbe 25-30 percre.
  • Készítsük el a burgonyapürét, sózzuk-borsozzuk, majd öntsük hozzá a felforrósított tejszínt, és adjunk hozzá kevés vajat, majd keverjük össze.
  • Serpenyőt hevítsünk szárazon, majd amikor forró, öntsünk bele kevés olíva vagy szőlőmag olajat. Tegyük bele a tisztított és szeletelt csiperkegombát, és erős lángon süssük meg őket.
  • A megsült barramundit óvatosan emeljük ki a sütőből, helyezzük egy tányérra, majd kanalazzunk mellé kevés sült gomba köretet, és tálaljuk a burgonyapürével forrón.

 

4. Ropogós barramundifilé serpenyőben sütve, baconba tekert zöldbab kévékkel, vajban párolt, barna csiperkegombával


recept8

Hozzávalók:

  • 15 dkg bőrös barramundi filé
  • 2 csík bacon szalonna
  • 10 dkg fagyasztott zöldbab
  • 8 dkg barna csiperkegomba
  • olíva olaj a sütéshez
  • 5 dkg vaj
  • só, őrölt fekete bors

Elkészítés:

  • A barramundi filét sózzuk, borsozzuk, de csak a hús oldalán, és pihentessük 15 pecig.
  • Blansírozzuk a fagyasztott zöldbabot, azaz kiengedés nélkül tegyük forrásban lévő enyhén sós vízbe, majd 1,5 perc főzés után hűtsük le jeges vízben.
  • A kihűlt és lecsepegtetett zöldbabokat tekerjük be bacon szalonnába, és tegyük félre pár percre.
  • Hevítsünk kevés vajat, majd pároljuk meg a tisztított és szeletelt barna csiperkegombákat.
  • Vegyük ki a párolt csiperkegombákat, tegyük félre, és tartsuk melegen.
  • Ugyanabba a serpenyőbe tegyük bele a baconba tekert babkévéket, és süssük meg őket úgy, hogy közben körbefordítjuk őket.
  • Másik serpenyőben hevítsünk kevés olíva olajat, és helyezzük bele a halfilét a bőrös részével lefelé, majd kezdjük el sütni. A sütési idő 65-70%-a ezen az oldalon történjen, hogy a barramundi filénk bőre ropogóssá váljon.
  • Amikor a halbőr megsült, óvtosan forditsuk meg a filét, és fejezzük be a sütést.
  • Előmelegített tányérra halmozzunk kevés párolt gomba köretet, tegyük mellé a babkévéket, és a halfilét a bőrös részével felfelé.

 

5. Barramundi filé grillezve, kevert zöldsaláta mixel, olíva olajos dresszinggel, házi készítésű pesto mártással


barramundi recept


Hozzávalók:

  • 15 dkg barramundi filé
  • 10 dkg kevert zöldsaláta mix
  • 4 db koktélparadicsom
  • 8 dkg friss bazsalikom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg fenyőmag
  • 1 citrom
  • 2 ek víz
  • 1 ek fehérborecet
  • 1 ek balzsamecet
  • őrölt bors
  • olivaolaj

Elkészítés:

  • Kenegessük meg a barramundi filét vékonyan olivaolajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  • Szárazon felhevített serpenyőben kissé pirítsuk meg a fenyőmagokat.
  • Konyhai robotgépben mixeljük apróra a bazsalikomot szár nélkül, a fokhagymát, és a pirított fenyőmagot.
  • Lassú sugárban csorgassuk bele az az olíva olajat, a kívánt mártássűrűség eléréséig, közben mixeljük.
  • Tegyük bele a parmezánsajtot, és mixeljük még egy kicsit össze, majd szedjük kis tálkába, és tegyük félre.
  • 1 citrom levét, a vizet, a fehérborecetet, a balzsamecetet és kevés olíva olajat keverjük össze, öntsük a salátamixre, s keverjük össze.
  • Grillserpenyőt hevítsünk szárazon, majd tegyük bele a beolajozott és ízesített halfilénket, és süssük meg az egyik oldalát kb 2-3 percig.
  • Fordítsuk meg a filét, és fejezzük be a sütést, közben a sülő halra facsarjuk rá a citromunk másik felének a levét.
  • Tálaláskor képezzünk kis halmot a salátából, helyezzük a tányérra a halfilénket, és kanalazzunk rá a házi készítésű pestóból.

 

6. Csőben sült barramundi kockák, vajban párolt póréhagymával, füstölt kecskesajtos Mornay mártásban


barramundi recept


Hozzávalók:

  • 1 kg nyúzott barramundi filé
  • 1 kg burgonya
  • 25 dkg póréhagyma
  • 15 dkg vaj a póréhagymához
  • 15 dkg vaj a mártáshoz
  • 5 dkg vaj a sütéshez
  • 10 dkg füstölt kecskesajt
  • 10 dkg liszt
  • 8 dl tej
  • csipetnyi szerecsendió őrölve
  • 2 tojássárga
  • só, őrölt fehérbors

Elkészítés:

  • Vágjuk 2x2 cm kockákra a barramundi filénket, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  • Héjában főzzük meg a burgonyát, majd kihűtés után, tisztítsuk meg, és vágjuk karikákra.
  • Tisztítsuk meg és vágjuk vékony karikákra a póréhagymát, majd a 15 dkg vajon pároljuk pár percig.
  • Kis lábosban közepes hőmérsékleten a vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és 1-2 perc állandó kevergetés közben forrósítjuk, de a liszt ne piruljon meg.
  • Levesszük a lábost a tűzről, és lassú sugárban beleöntjük a tejet, közben folyamatosan kevergetjük.
  • Visszatesszük a tűzre, és a mártást állandó kevergetés mellett még 3-4 percig főzzük, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy nem folyik le a kanál hátáról.
  • Ha csomók képződtek, át kell szűrni.
  • Levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgákat, az apróra morzsolt kecskesajtot, és szerecsendióval ízesítjük.
  • Sütő tepsit vagy jénai edényt kivajazunk, majd leterítünk egy réteg karikákra vágott burgonyát a tepsi aljára.
  • Rászórunk egy sor barramundi kockát, és kanalazunk rá a póréhagymából is, szépen elosztva a tepsiben.
  • Addig rétegezzük ily módon, amíg az alapanyagaink el nem fogytak.
  • Ráöntjük a Mornay mártást az ételünkre, és 160 Celsius fokra előforrósított sütőben készre sütjük, majd forrón tálaljuk.



7. Vajban párolt chilis barramundi csíkok pestós tagliatelle szélesmetéltben, friss petrezselyem szórással


barramundi recept


Hozzávalók:

  • 15 dkg barramundi filé (nyúzott)
  • 10 dkg tagliatelle szélesmetélt
  • 1 kis üveg kész pesto
  • 8 dkg vaj
  • 1 db chili paprika
  • só, őrölt bors

Elkészítés:

  • Vágjuk fel a barramundi filét 1x3 cm csíkokra, majd sózzuk, borsozzuk .
  • Főzzük meg a tagliatelle szélesmetéltünket enyhén sós vízben roppanós állagúra.
  • Vajon pároljuk 1-1,5 percig az apróra vágott és igény szerint kimagozott chili paprikát, majd tegyük a vajba a barramundi csíkokat is, és pároljuk készre.
  • Serpenyőben kevés tésztafőző vízzel együtt (kb. 2-3 ek) forrósítsuk fel a kis üveg pestót, majd tegyük rá a forró szélesmetéltet, és forgassuk össze.
  • Tegyük a pestós szélesmetéltre a vajban megpárolt barramundi csíkokat, és nagyon óvatosan keverjük össze. Ügyeljünk, hogy a halhús ne törjön.
  • Metéljünk apróra friss petrezselyem leveleket, majd miután a forró barramundis tagliatelle ételünket szervíroztuk, szórjunk a tetejére.

 

8. Olajban sült barramundi filé, szezámmagos párizsi bundában,  sült gombával kevert párolt rizs körettel, kerti zöldsalátával


barramundi recept

Hozzávalók:

  • 12 dkg barramundi filé (nyúzott)
  • 4 g szezámmag
  • 1 tojás
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg csiperkegomba
  • 6 dkg vaj
  • 8 dkg előfőzött rizs
  • 5 dkg kerti zöldsaláta mix
  • só, őrölt bors

Elkészítés:

  • Sózzuk, borsozzuk a halfilénket, majd tegyük hidegre 10 percre.
  • Tojást verjük fel.
  • A halfilénket mártsuk lisztbe, a felesleget rázzuk le, majd fogassuk a felvert tojásba. Ismételjük meg a műveletet még egyszer, de a második tojásba forgatás előtt a szezámmagot öntsük a maradék tojáshoz, és keverjük össze.
  • A panírozott halfilénket tegyük forró olajba, és süssük aranysárgára.
  • A vajon pároljuk meg a sózott, borsozott és szeletelt gombákat, közben főzzük meg a rizsköretet.
  • Amikor a rizs megfőtt, csepegtessük le, majd öntsük a gomba mellé és forrósítsuk össze őket.
  • Tálaláskor képezzünk kis halmot a gombás rizsköretből, szedjünk mellé kevés salátát, és fektessük mellé a forró és friss halfilénket.

 

9. Barramundi Fish&Chips mentás –vajas zöldborsópürével


barramundi recept


Hozzávalók:

  • 12 dkg barramundi filé (nyúzott)
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg finomliszt
  • 3-5 dl sör
  • 1 kk sütőpor
  • 25 dkg fagyasztott hasáb burgonya
  • 20 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 10 dkg vaj
  • csipetnyi friss mentalevél
  • só, őrölt bors

Elkészítés:

  • A panírhoz a kukoricaliszt 3-ét, a a finomlisztet, a sütőport kevés sót és borsot egy keverőtálba szitálunk, majd a közepére kis mélyedést (fészket) nyomunk.
  • Óvatosan beleöntjük a sört, fakanállal vagy habverővel összekeverjük, lefedjük és szobahőmérsékleten 30 pecig pihentetjük. A sör mennyisége a lisztől függ. Fontos, hogy szép és krémes panírtésztát készítsünk.
  • A halfilét besózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  • A fagyasztott zöldborsót enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrés után konyhai robotgépben a mentával és a vajjal szép krémesre mixeljük.
  • Serpenyőben olajat hevítünk kb. 160-170 Celsius fokra, majd a burgonyát aranysárgára sütjük benne.
  •  A serpenyőben lévő olajat 180 Celsius fokra hevítjük.
  • A halfilét szárazra töröljük, majd megforgatjuk a maradék lisztben, belemártjuk a panír tésztába, és a forró olajban aranybarnára sütjük. Forrón tálaljuk a langyos pürével és a forró hasábburgonyával együtt.

 

  10. Tárkonyos, fehérboros halleves zöldfűszerkrémmel, burgonyával (4 főre)


recept10


Hozzávalók:

  • 40 dkg barramundi 2x2 cm kockákra vágva
  • 40 dkg lazac 2x2 cm kockákra vágva
  • 40 dkg burgonya (főzni való)
  • 0,5 dkg koriander
  • 0,5 dkg bazsalikom
  • 2 db zöld chili paprika
  • csipetnyi tárkony
  • csipetnyi kapor
  • 2 citrom
  • 1ek gyömbér
  • 1 passzírozott fokhagyma gerezd
  • 6 dl tejszín
  • 3 dl fehérbor
  • 5dl zöldség vagy csirke alaplé
  • tengeri só
  • feketebors frissen őrölve
  • olíva olaj

  • Készítsünk 5 dl csirke vagy zöldség alaplevet, használjunk kakukkfüvet és rozmaringot hozzá.
  • Tisztítsuk meg és vágjuk kockákra a burgonyát, főzzük puhára, majd szűrjük le, és tegyük azonnal jeges vízbe, majd csepegtessük le, és tegyük félre.
  • Készítsünk zöldfűszerkrémet: tegyük a konyhai robotgépbe a koriandert, a bazsalikomot, 2 citromfűszálat, a 2 kimagozott chili paprikát, 2 citrom reszelt héját, a gyömbért, a fokhagymát, és mixeljük össze finom krémmé.
  • Öntsünk kevés olíva olajat egy edénybe, tegyük bele a zöldfűszerkrémet, pároljuk 1-2 percig, majd öntsük bele az alaplevet, és forraljuk 5 percig. Ezután öntsük bele a tejszínt és a fehérbort, majd újraforrástól számolva 4-6 percig forraljuk tovább.
  • Tegyük az edénybe a 2x2 cm kockákra vágott halkockákat, az előfőzött burgonyát, a kaprot, és a tárkonyt, majd az alaplé hozzáadásával főzzük készre 8-10 perc alatt.



  • Készítette: Gigaweb
    Jászkiséri Horgásztavak horgászat, nagyhalak, jászság, pergetés, bojli, legyezés, horgászverseny, ponty, sügér, harcsa, haltelepítés, halaszat. Horgaszto ökoturizmus, horgászvíz madárvilág, gasztronómia, halászcsárda, halászlé, szállás halastavak rendezvényszervezés horgásztó. Peca horgaszvizek csali bolyli jaszkiser madarvilag nagyhal hal. Halászat vendégház pontyfesztival keszeg compo halastó horgaszverseny horgasz nádas stég halaszle Üdvözöljük a horgásztavak, horgászvizek, horgászturizmus, jaszsag a horgászat. természet horgászvizek. Ponty , Amur , Csuka , Harcsa , Süllő , Balin , Afrikai harcsa , Tokfélék , Kárász , Keszegfélék, Amerikaiharcsa, Busa, Kecsege A gyermekeknek játszótér, labdajátékok asztalitenisz teszi felejthetetlenné az itt eltöltött időt. A felnőttek részére büfé, valamint egy férőhely vízparti fedett terasz, horgászbothétvégén élőhal biztosítja a kellemes szórakozást. A haltisztítás megoldott, lehetőség van bográcsozásra , nyársalásra bot pontyfesztivál Jászkisér, horgaszto, horgaszat, jász, jasz